Ring Oss : kontakta oss via email
/ Bloggar/ Gynekomasti på kursen och hur man hanterar det?/

Gynekomasti på kursen och hur man hanterar det?

Gynekomasti på kursen och hur man hanterar det?

För en början ska vi ta reda på vad gynekomasti är. Detta koncept är välkänt för dem som är involverade i kroppsbyggnad. Således är detta processen att öka bröstkörtlar hos män som har hypertrofierade körtlar och fettvävna

Gynekomasti hos män orsakar spridning av bröstvävnad. Ibland finns det en så kallad falsk gynekomasti, som är karakteristisk för personer som lider av fetma. I det här fallet förstorar de bara bröstet. En karakteristisk yttre manifestation av denna sjukdom är en ökning och en åtdragning i bröstkörteln. Denna godartade formation skiljer sig från fettavlagringar med en tätare struktur. Gynekomasti kan också orsaka smärtsamma känslor vid beröring.

Orsaker till gynekomasti

Hennes utseende beror på att mannen dominerar kvinnliga könshormoner. De är i vilken manlig kropp som helst, men om deras antal är normalt, förstörs levern dem snabbt. Men om deras koncentration är för hög och dessutom domar över androgener, kan gynekomasti förekomma. En annan orsak till denna sjukdom kan vara en minskning av antalet manliga hormoner, särskilt testosteron.

Gynekomasti kan oftast förekomma under hormonella förändringar i kroppen. Till exempel vid födseln, under puberteten (i åldern 12-15 år), när kroppen svimmar (efter 45 år). Det är under dessa perioder som gynekomasti hos män är ganska vanligt. Det kallas en fysiologisk eller idiopatisk gynekomasti. Till mindre vanliga orsaker till detta fenomen ingår en mängd tumörer, primär hypogonadism.

Dessutom kan du få gyno att veta när man tar vissa tillgångar, särskilt kortikosteroider, anabola steroider, östrogen krämer och andra tricykliska antidepressiva. Kroppsbyggare lider ofta av denna sjukdom. I det här fallet uppstår det att man tar steroider. Men steroider är inte alltid bidrar till utveckling och ytterligare framsteg av sjukdomen, är en betydelsefull roll av faktorer som ärftlighet, felaktig administrering av läkemedel, brott mot sporten. Därför vid första misstanke om sjukdom eller beroende av det, måste du konsultera en läkare som kommer att förskriva läkemedel för att förhindra gynekomasti eller dess omedelbar behandling. Huvudfunktionen hos dessa läkemedel bör vara att blockera förekomsten av kvinnliga hormoner.

Risk för gynekomasti.

Detta är en godartad tumör, som i grunden försvinner i sig, inte orsakad av en man med stort obehag. Men om det inte elimineras under lång tid kan det orsaka bröstcancer. Även om det påverkar män mindre ofta än kvinnor, men konsekvenserna är lika beklagliga. Om du märker urladdning från nippeln med en blandning av blod, tät försegling, förstorade lymfkörtlar - kontakta omedelbart en läkare. Han kommer ge kvalificerad hjälp, berätta hur man behandlar gynekomasti.

Hur man undviker gynekomasti?

Med hjälp av specialdroger är det möjligt att förebygga sjukdomen. Den vanligaste är Tamoxifen, det är ganska överkomligt och effektivt. Det har en blockerande effekt på östrogenreceptorer. Ta det och något annat läkemedel behövs först efter samråd med läkaren och tränaren. Du kan också bekanta dig med PKT-preparat - här.

För att förebygga gyno är det inte överflödigt att följa följande regler. Efter en lång mottagning av tillräckligt starka steroider är det nödvändigt att göra PCT. Det innehåller vanligen antiöstrogener, nämligen de ansvarar för produktionen av testosteron. Så du löser problemet med en förhöjd nivå av östrogen, och testosteronnivån kommer tillbaka till normal.

För att förhindra gynekomasti, använder du ofta drogen Proviron, om kroppen har många adrogener. Det bidrar till att bekämpa östrogen och gör narkotikas handling längre.

Behandling av gynekomasti

Vid första skedet utförs behandlingen med hjälp av mediciner. I det här fallet talar vi om en konservativ metod att genomföra terapeutiska förfaranden. Om det är mer försummat eller det är nödvändigt att eliminera en kosmetisk defekt, är det bästa och enda sättet att övervinna denna sjukdom en operation för att avlägsna gynekomasti. Det uppstår som följer: Kirurgen gör ett snitt nära nippeln och resekverar den hypertrophied vävnaden. Detta är bara det första steget att eliminera problemet. Därefter används liposuction, med hjälp av vilken överskott av fettvävnad avlägsnas. Efter operationen löser de flesta ärr snabbt. Efter en till två veckor kan du utföra lätta övningar och efter 4-6 veckor kan du träna som vanligt. Således kan du, med hjälp av operation, helt avstå från gynekomasti och därmed eliminera kosmetiska defekter från denna sjukdom.


Det finns flera indikationer för snabbt ingrepp med gynekomasti:

  • om det har utvecklats för ett år eller mer
  • om det är nödvändigt att eliminera kosmetiska defekter
  • patienten har förstorade bröstkörtlar;
  • behandling med droger ger inte önskad effekt.


Aware - betyder beväpnad. Att veta nödvändig information om den möjliga skadan att ta steroider, orsakerna till gynekomasti, kan du enkelt förhindra manifestationen av denna sjukdom.


Således kan en del väsentliga slutsatser dras av det ovanstående:

  • Direkt kroppsbyggnad kan inte orsaka tumör;
  • Idrotts-icke-hormonell farmakologi bidrar inte till utvecklingen av gynekomasti.
  • Gynekomasti - en godartad neoplasma, det vill säga det är inte en cancer, och inte ens en grund för reproduktion av cancerceller.
  • Denna sjukdom är mycket lättare att förebygga än att bota, så förebyggande är den effektivaste behandlingsmetoden.